Vredenburg trakteert

Wie jarig is trakteert
Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Muziekcentrum Vredenburg en de verjaardag van het door H. Hertzberger ontworpen gebouw is er een interactieve lichtinstallatie ontworpen en gerealiseerd in de vorm van een taart.

Het hoofdgebouw, de grote zaal, bestaat uit een achthoek. Deze vorm vormt het hart van het gebouw en alles is hieromheen geconstrueerd.
Uitgangspunt was om deze vorm te benadrukken, zelfs door te trekken in het oneindige. Het moest het middelpunt worden van de culturele festiviteiten in het centrum van Utrecht.
De wiskundige vorm van de grote zaal wordt doorgetrokken door zeer sterke schijnwerpers op de 8 hoeken van dak te plaatsen en deze lampen loodrecht de nachtelijke hemel in te laten schijnen.
Met helder weer is dit schouwspel van lichtkolommen tot op 20 km afstand te zien.

De vlakken waaruit het gebouw bestaat worden aangelicht met gasontladingslampen die door cmyk kleurmenging alle gewenste kleuren kunnen produceren.
De gehele installatie is, middels een vpn verbinding, aangesloten op het Internet en kan zo van afstand worden bestuurd.
Een passant is in staat aan lichtkleur, lichtintensiteit en kleur verloop te achterhalen welke sfeer van muziek er plaats had binnen de muren van het muziekcentrum.
Er is een website opgezet waar men informatie kan vinden over het project.